Trainingen

De vaste trainingen zijn op woensdagavond van 20 tot 22 uur. De trainingen vinden plaats in de Sporthal Lunetten.

Naast de wekelijkse trainingen in de eigen dojo is er regelmatig gelegenheid om op andere plaatsen te trainen.

Opbouw van de les

De trainingen beginnen gewoonlijk met de volgende onderdelen:

  • ki taiso (ki-oefeningen, serie van twaalf oefeningen die staand worden uitgevoerd)
  • junan kenko taiso (oefeningen voor souplesse die zittend worden uitgevoerd)
  • aiki taiso of hitori waza (serie oefeningen die elementen uit aikidotechnieken bevatten)

Ademhaling, meditatie en ki-tests komen regelmatig terug als onderdelen van de les. Aikidotechnieken nemen vanzelfsprekend in iedere les een centrale plaats in. Enkele belangrijke basisprincipes in de aikidotraining zijn:

  • de twee lijnen van hand naar voet vormen de hoofdstructuur van het lichaam
  • bij alles wat je doet, probeer je kalmte waar te nemen (‘perceive calmness’)
  • je voert technieken uit zonder gewicht te gebruiken (‘use no weight’)

Examens

De scholen die zijn aangesloten bij de Ki no Kenkyukai Association Internationale hanteren een speciaal examensysteem. Dit is een verdere ontwikkeling van de examens van de Ki no Kenkyukai Japan. Er zijn twee soorten examens: de ki-examens en de aikido-examens. Deze worden afzonderlijk afgenomen wanneer de aikidoka voldoende vorderingen heeft laten zien.

De aikido-examens bestaan uit de onderdelen hitori waza (basisoefeningen, zonder partner) en kumi waza (aikidotechnieken met partner). Ki-examens bestaan uit een aantal ki-tests die regelmatig in de trainingen worden geoefend.

Kleding

De kleding is voor alle leerlingen hetzelfde: een witte jas en een witte broek. Dit is dezelfde kleding als bij judo en andere Japanse gevechtskunsten. Een jas van dik katoen (‘wafeltjeskatoen’) heeft de voorkeur. Er zijn slechts twee kleuren banden: wit en zwart. Wanneer iemand de eerste dangraad behaalt, krijgt hij/zij een zwarte band.

Nadat een leerling het examen 2e kyu heeft afgelegd, mag hij of zij een hakama dragen. Een hakama is een lange broek met wijde geplooide pijpen. In de meeste dojo’s waar Shin-Shin Toitsu Aikido wordt beoefend, wordt de voorkeur gegeven aan een zwarte hakama.

Voor de proeflessen zijn T-shirt en lange trainingsbroek voldoende.

Geef een reactie